Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Πολιτικές Θέσεις & Απόψεις

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 12/07/2013
                 


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Συμβούλιο Διοίκησης της Δημοτικής Παράταξης «Συμμαχία για τον Πολίτη» στην τακτική του συνεδρίαση της 04/07/2013, μετά από συζήτηση των μελών του κατέληξε ομόφωνα στις παρακάτω θέσεις – απόψεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Διονύσου.

1.      Ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να επηρεάζει ουσιαστικά τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παραμένει προς διερεύνηση το θέμα της ενδεχόμενης τροποποίησης του τρόπου επιλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, της λειτουργίας των Δημοτικών Κοινοτήτων κ.α.

2.      Η Δημοτική μας Παράταξη δεν μπορεί με τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα στοιχεία και πληροφορίες, να τοποθετηθεί ουσιαστικά και πολιτικά στις δύο αυτοδιοικητικές κινήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Θα περιμένουμε να δούμε τις εν λόγω κινήσεις να δραστηριοποιούνται στον πραγματικό αυτοδιοικητικό χώρο και να παίρνουν θέσεις, εκτός από τη συλλογή υπογραφών και στα κύρια και ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τους Δημότες του Δήμου Διονύσου. Πάντως επισημαίνουμε ότι η αλλαγή «σημαίας» δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα να αυτοπροσδιορίζεται σαν «εκσυγχρονιστής» η φορέας «νέων ιδεών». Η πολιτική ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή και παραμένει ζωντανή.

3.      Επιβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά η αρχική μας πολιτική θέση για την:
a.    ανικανότητα λειτουργίας της παρούσας Δημοτικής Αρχής στην καθημερινή δραστηριότητα του Δήμου, με την προσωπική ευθύνη του κυρίου Καλαφατέλη και η οποία είναι πλέον  ορατή δια γυμνού οφθαλμού,
b.    την έλλειψη συλλογικότητας και ομοιογένειας, στα διαφορετικά και συχνά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που εκπροσωπούν οι συγκεκριμένες ομάδες που συγκολλήθηκαν τυχαία προεκλογικά και αποτέλεσαν την  «κατ’ επίφαση» δημοτική πλειοψηφία.
c.   Οι συνεχόμενες αποχωρήσεις στελεχών της πλειοψηφίας τείνει να γίνει μάστιγα και πλήττουν κυρίως  τους Πολίτες, αλλά και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Βέβαια οι διαφοροποιήσεις - παραιτήσεις αυτές δεν δίνουν το δικαίωμα του «πολιτικού καθαρτηρίου» σε όλους όσους συνέβαλαν να έρθει στη Διοίκηση του Δήμου η πλειοψηφούσα παράταξη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης η λεπτομέρεια ότι οι περισσότεροι από αυτούς κατείχαν σημαντικές πολιτικές θέσεις στη Διοίκηση του Δήμου και σε Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από αυτόν μέχρι πριν από λίγο καιρό.

4.      Παραμένουμε πιστά αφοσιωμένοι στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Μελών μας, όπως αυτές εξειδικεύτηκαν από το Συμβούλιο Διοίκησης, τη Συντονιστική Γραμματεία και τον Πρόεδρο. Ειδικότερα:
a.    Είμαστε υπέρμαχοι  των  συνεργασιακών διαδικασιών με όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αποκλεισμούς εκ των προτέρων, με συμφωνία στο προγραμματικό πλαίσιο  που πρέπει να περιλαμβάνει μια συνεκτική επεξεργασία με ρήξεις, ιεραρχήσεις, προτεραιότητες, κοστολογήσεις και πηγές χρηματοδότησης και σε ένα σύγχρονο οργανωτικό μοντέλο για τη Νέα Δημοτική Παράταξη. Δυστυχώς και μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες μας, δεν κατέστη δυνατή η εύρεση κοινού τόπου συνεργασίας με τα χαρακτηριστικά που εμείς πιστεύουμε.
b.    Συνεργασίες θα μπορούν να γίνουν με εκείνες τις δυνάμεις  που έχουν τη βούληση, τη δύναμη, την κατάρτιση, τις δεξιότητες, τα πρότυπα, που απαιτούν οι συνθήκες για την  ανάταξη, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή πορεία του Δήμου.
c.    Δεν έχουν θέση μαζί μας οι δυνάμεις του αναχρονισμού, της διαπλοκής με τα υπερτοπικά και τοπικά παρασιτικά συμφέροντα, του πελατειακού συστήματος, της αδιαφάνειας, της αδράνειας και του καιροσκοπισμού, που οδήγησαν στο σημερινό τέλμα το Δήμο.
d. Με βάση τις παραπάνω Αρχές και λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική του κ. Καλαφατέλη, τόσο κατά τη φάση σχηματισμού της παράταξης του, όσο και κατά τη φάση της Διαχείρισης των Δημοτικών πραγμάτων με τα ολέθρια αποτελέσματα, που αυτή είχε για την περιοχή μας, επισημαίνουμε, ότι με το εν λόγω πρόσωπο, μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, σε επίπεδο αρχών, και δεν χωρεί καμιά συνεργασία.
e. Τέλος δε μπορούμε να πάμε στην ταυτόχρονη αναγγελία Νέας Δημοτικής Παράταξης και την ανακήρυξη του υποψήφιου Δημάρχου χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί με ποια διαδικασία και από ποιο σώμα θα γίνει αυτή. Διαφορετικά, μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης και δυσπιστίας που υπάρχει, κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ότι είμαστε «μια απ΄ τα ίδια».

5.      Εξουσιοδοτούμε τη Συντονιστική Γραμματεία και τον Πρόεδρο να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 8 παράγραφος 8.1 «περί του τρόπου εκλογής προέδρου και των αρμοδιοτήτων του» και ορίζουμε σαν χρόνο πέρατος των ανωτέρω διαδικασιών το τέλος Σεπτεμβρίου 2013. Διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο προβλέπεται ακόμη και η  αυτόνομη κάθοδος της Δημοτικής μας Παράταξης στις Δημοτικές Εκλογές, αν τελικά δεν τελεσφορήσουν οι συνεργασιακές διαδικασίες. Επίσης τους εξουσιοδοτούμε να κάνουν όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για δημοσιοποίηση των παραπάνω αρχών.

6.      Ζητάμε από τους Δημοτικούς Συμβούλους και του Συμβούλους Δημοτικών Κοινοτήτων της Δημοτικής μας Παράταξης, να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο, με επεξεργασμένες θέσεις πάνω στα θέματα που συζητιούνται στα Συμβούλια που συμμετέχουν, με γνώμονα τις αρχές της Παράταξης αλλά κυρίως την υποστήριξη των Δημοτών μας για λύση των προβλημάτων τους.

7.      Τέλος θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε δημόσια, όλους όσους μέχρι σήμερα συνεισέφεραν στην επεξεργασία και σύνταξη του Κανονισμού Λειτουργίας και των Οργανωτικών Διαδικασιών της Δημοτικής μας Παράταξης, ανεξάρτητα αν αυτοί παραμένουν στις τάξεις μας ή έχουν αποχωρήσει για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους.

Εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις και απόψεις μας. Δε γνωρίζουμε αν αυτό μπορούν να  το κατορθώσουν και οι άλλοι.


Για το Συμβούλιο Διοίκησης


Παναγιώτης Βορριάς
Πρόεδρος